Kiedy i jak siać warzywa aby zdrowo i smacznie jeść...
Kiedy i jak siać warzywa aby zdrowo i smacznie jeść...
Własny warzywniak – kiedy i jak siać warzywa?
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się aktywny czas dla wszystkich sympatyków ogrodnictwa. A co jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę i nie wiemy, kiedy i jak zacząć? Mamy już swoje skrzynie na warzywa napełnione ziemią i co dalej?
Już śpieszymy z pomocą. Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie tylko odpowiedni moment do siania warzyw jest ważny, ale należy zwrócić uwagę, które rośliny „się lubią”.
Zapraszamy do zapoznania się z zasadami siania najbardziej popularnych warzyw uprawianych w skrzyniach inspektowych. Znając je będziecie mogli Państwo wybrać rozmiar warzywniaka, aby zmieściły się w nich Wasze ulubione warzywa i przyniosły pyszne i zdrowe zbiory.
Kiedy siać, aby zbiory były udane?
Zacznijmy od okresu, w którym najlepiej sadzić poszczególne rośliny, aby zbiory były udane.
- Nasze prace ogrodnicze powinniśmy zacząć w ostatnich dniach marca, kiedy to zaczyna się siać warzywa korzeniowe pietruszkę, marchew oraz rzodkiew, z burakami powinniśmy poczekać około 30 dni.
- Jeśli chcemy w sierpniu zebrać swoją własną cebulę należy pamiętać, aby zasiać ją już w marcu.
- Również w marcu możemy zasiać szpinak, jeśli jednak o nim zapomnimy możemy to zrobić również na przełomie sierpnia i września.
- Przełom marca i kwietnia jest idealną porą na zasiane warzyw strączkowych, które dzięki temu będą mogły gościć na naszym talerzu już na początku lata.
- Na początku kwietnia warto pamiętać o pomidorach.
- Przełom kwietnia i maja to czas na zasianie kalafiora.
- Maj to doskonały czas, aby w naszych skrzyniach zawitały ogórki, cukinia i dynie.
- Kalarepę najlepiej zasiać na przełomie maja i czerwca.
- Jeśli chcemy zadbać o przyszłoroczne zbiory możemy w październiku posadzić zimową marchew oraz czosnek.
Podsumowując, jako amatorzy ogrodnictwa musimy nastawić się, że najwięcej pracy czeka nas w kwietniu i maju.
Czy wiesz, które rośliny się „lubią” a które nie?
Kolejna część wpisu poświęcona będzie sadzeniu warzyw pod względem ich miejsca w naszym inspekcie. Dlaczego jest to takie ważne? Ponieważ nieodpowiednio dobrane „towarzystwo” może skutkować zahamowaniem ich wzrostu, obniżeniem odporności, wywoływaniem chorób, rozprzestrzenianiem się szkodników, gniciem, a co za tym idzie niższymi plonami. Inne z kolei mają na siebie bardzo dobry wpływ, działając na siebie dlatego warto trzymać się kilku zasad rozmieszczenia ich w naszym warzywniaku.
Na początku warto wymienić, jakie rośliny mają na siebie negatywny wpływ. Złym pomysłem będzie jeśli sałatę posadzimy w sąsiedztwie pietruszki, pomidory obok grochu.
W trosce o swoje uprawy warto zasadzić czosnek, który doskonale sprawdzi się jako odstraszacz różnego rodzaju szkodników.
Marchewka „lubi towarzystwo” szczypiorku oraz cebuli. Warzywa chronią się wzajemnie przed występowaniem takich szkodników np. przed połyśnicą marchwianką czy śmietką cebulanką. Obok cebuli warto zasadzić rzodkiewkę, a obok niej ogórki. Te z kolei świetnie będą współgrały z sałatą. Pomidory najlepiej posadzić w sąsiedztwie selera, pietruszki, czy marchwi.
Podsumowanie
Nie ulega wątpliwości, że jedyną pewność, co do świeżości, braku szkodliwych substancji daje nam uprawa własnych warzyw, która pozwala nam również zaoszczędzić pieniądze. Warto poświęcić swój czas dla naszego zdrowia oraz zdrowia naszych bliskich.
Oczywiście nie możemy zapominać o prawidłowej pielęgnacji naszych warzyw, ale to już temat na oddzielny wpis.
Życzymy obfitych plonów!!
Komentarz(y)